Międzynarodowy Dzień Kobiet – zamiast życzeń

8 Marca jest w tradycji dniem zarezerwowanym w kalendarzu dla kobiet. Wypełniany treściami przez mężczyzn sprowadza się do honorowania kobiet życzeniami, symbolicznym kwiatkiem czy sympatycznym spotkaniem w gronie pracowników, zaprzyjaźnionych grup koleżeńskich. Od wielu jednak lat to symboliczne święto kobiet jest naznaczone także bieżącymi wydarzeniami politycznymi.

Nie inaczej będzie jutro – w Dniu Kobiet 2024. Rząd koalicji 15 października obudził nadzieję na przywrócenie praw kobiet w zakresie prokreacji i aborcji, choć te sprawy akurat nie zostały zapisane w umowie koalicyjnej. Tym niemniej klub poselski Lewicy złożył w Sejmie pakiet projektów ustaw. Z zadowoleniem przyjęto zmieniane prawo dot. in vitro i tabletki „Dzień po”. Mimo odczuwalnej presji środowisk kobiecych, by iść dalej i chociaż rozpocząć debatę na kolejne tematy, w tym szczególnie dot. dekryminalizacji pomocy przy aborcji, klauzuli sumienia, definicji zgwałcenia… włączono w Sejmie hamulce.

Podczas konferencji prasowej działaczy Lewicy w Radomiu, w przeddzień święta mówiła o tym politycznym tle Anita Sowińska, wiceminister środowiska.  – Politycy próbują nam wmówić, że temat praw kobiet, to nie jest temat na wybory samorządowe. Twierdzą, że można o nich porozmawiać później, ponieważ są ważniejsze sprawy, że trzeba budować drogi. Mówią, że w tej sprawie trzeba przeprowadzić konsultacje, zorganizować okrągły stół lub przeprowadzić referendum.

Nie, mamy dosyć! Jutro będzie futro panie Hołownia.  My kobiety wiemy doskonale, że jeżeli nie wywalczymy sobie swoich praw przed wyborami, to Wy znów o nas zapomnicie. Kobiety wielu politykom są potrzebne tylko przed nimi, aby po wyborach o nich zapomnieć. Tak więcej nie będzie.

Wybory samorządowe są właśnie o prawach kobiet, ponieważ zadecydują kto będzie rządził w małych ojczyznach, a to samorządowcy odpowiadają za szpitale. To właśnie włodarze samorządów będą współdecydować o tym, kto będzie dyrektorem danego szpitala i czy odmówi on aborcji, czy też nie. Czy tego chcecie czy nie, wybory samorządowe są o aborcji!

W takiej atmosferze spotkają się jutro, 8 marca o 13,30 na bydgoskim PLACU PRAW KOBIET działacze miejskiej Lewicy i kobiety z różnych środowisk, by oświadczyć, że Dzień Kobiet = prawa kobiet, przede wszystkim!

Lewica pamięta, że to kobiety wygrały wybory 15 października i obietnice im złożone muszą być „dowiezione”.

Kwiaty i życzenia dla pań będą oczywiście mile widziane, ale niech je otacza wsparcie i pozytywna energia.

nim, 7 marca 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!